• Post category:Humle

Efter lidt øvelse er det ikke svært at tage stiklinger af humle. Med den rigtige metode kan man opformere ganske mange nye humleplanter, hvis man begynder tidligt i sæsonen.

Vil man opskalere sin humleproduktion, afprøve nye sorter eller forære planter til ølinteresserede venner, kan stiklinger være en god løsning.

Fordelen ved stiklinger er, at man ikke behøver at skære i rodnettet, som når man opformerer humle ved den traditionelle metode; altså med rhizomer. Dermed presser man ikke planten så meget, og metoden er perfekt, hvis humlen vokser et sted, man ikke kan grave.

En anden fordel er, at hvis ens humleplanter ikke er så gamle, kan man lave mange flere nye planter end ved at tage rhizomer, da rodnettet ofte er sparsomt på de unge planter.

Tag stiklinger af humle i det tidlige forår

Stiklinger af humle kan tages, så snart forårssolen har startet planterne op i marts og april. I disse måneder sætter humlen massere af nye skud, og de første blade folder sig ud. Samtidigt er det stadig køligt, hvilket er vigtigt, da de nye stiklinger er følsomme overfor varme. Hvis man tager stiklingerne for sent på foråret, risikerer man, at de får for meget varme.

Jeg ved godt, at jeg indledte med en bemærkning om, at det er nænsomt at tage stiklinger af humle. Men hvis du har brug for mange nye humleplanter, kan det være fint at grave en hel humleplante op og sætte den i en spand i et drivhus. På denne måde skyder planten ekstra hurtigt. Den kan i øvrigt sagtens sættes tilbage på friland, hvor den kan nå at give et udbytte sammen år.

Hvis man vil have mange stiklinger fra sine humleplanter, kan det være en god løsning at grave en plante op og sætte den i en spand i et drivhus. Så skyder den hurtigere.

Godt resultat med god muldjord, rodhormon og et drivhus

Du får brug for god muldjord til dine stiklinger, og jeg har desuden gode erfaringer med at bruge rodhormon og et drivhus.

Rodhormon er et pulver, der får de små stiklinger til at sætte rødder hurtigere. Jeg har ikke lavet den store sammenlignende test af resultatet med og uden rodhormon, men det kan formentligt godt undværes. Det er imidlertid ikke særligt kostbart og kan som oftest anskaffes, hvor man ellers køber sine haveting.

Jeg har også haft stor nytte af et drivhus, da det giver god beskyttelse til stiklingerne i det udstabile forår.

Du skal ikke bruge ret meget for at tage stiklinger af humle; god muldjord og eventuelt rodhormon er alt, du behøver.

Vælg de rigtige skud til stiklingerne

Når jeg tager stiklinger af humle, vælger jeg skud, som er 10 til 15 cm lange, og som ikke er for spinkle. Jeg skærer dem af med en skarp kniv helt nede i jordhøjde, lige under skuddets nederste blade.

Der er i princippet ingen grænser for, hvor mange stiklinger, man kan tage af gangen, men jeg synes, det giver god mening, at planten beholder mindst to skud hver gang. Dermed bliver den ikke sat under for stort et pres.

Når skuddet er skåret af, fjerner jeg det nederste sæt blade. Herefter dyppes to til tre cm af stænglen i vand og rodhormon. Vandet får rodhormonet til at klistre til skuddet, før det stikkes tre til fire cm ned i en urtepotte med fugtig muld. Hver stikling må gerne have op til fire blade. Men hvis de er større end et frimærke, kan det være en god idé at nippe et eller to af. På denne måde skal den nye stikling ikke bruge så meget vand til at holde bladene udspændte.

De nye stiklinger kan dyppes i vand og rodhormon, inden de stikkes i jorden. Uanset, om der bruges rodhormon eller ej, skal de nederste blade lige nippes af.

De nye stiklinger skal beskyttes godt!

Som nævnt har jeg gode erfaringer med at placere de nye stiklinger i et drivhus, da dette giver god beskyttelse mod vejret. Men det skal være i skyggen og i bunden, hvor der er køligst.

Over de næste uger skal stiklingerne vandes flittigt, så jorden hele tiden er godt fugtig. Stiklingerne kan hænge lidt med hovedet den første uges tid, men hvis de står tilpas fugtigt og køligt, skal de nok rette sig. Foruden direkte sollys er blæst det værste, de kan blive udsat for.

Efter ca. tre uger vil der være dannet små, fine rødder, og har man brugt små urtepotter, er det tid til at flytte dem over i noget større. Gamle humleplanter kan modstå både frost og en smule sne i det omskiftelige danske forår. Men selv efter de har fået rødder, er førsteårs-planterne meget følsomme. Så den sikre løsning er at vente med at sætte dem på friland til slutningen af maj eller begyndelsen af juni.

Efter ca. tre uger begynder de små humlestiklinger at sætte rødder.

Når de nye humleplanter er sat ud, skal de bruge nogle uger, noget gødning samt flittig vanding, før de så småt begynder at skyde opad. Planterne kan godt nå fire til fem meter det første år, og hvis man er heldig, sætter de også humlekopper. Men man skal ikke sætte næsen op efter en egentlig humlehøst før til år to. Du kan læse mere om dyrkning af humle i et af mine andre indlæg.

Det er min erfaring, at de nye planer er robuste, og at de klarer sig godt – også nemt bedre end planter, der har startet tilværelsen som rhizomer.

Når stiklingerne så småt har sat rødder, begynder de også langsomt at vokse og sætte nye blade. Har man sat dem i små potter fra starten, er det tid til at give dem mere plads.
Når den nye plante har fået godt fat, begynder den at sætte fart på – det er tid til at sætte den på friland, hvis der ikke længere er risiko for nattefrost.
Efter lidt tid på friland begynder de nye planter at skyde opad. I denne fase har de brug for både vand og gødning i rigelige mængder.

Hold på fugten med plasticposer

Hvis stiklingerne hænger for meget med hovedet, bliver gule eller visner helt, er det nok fordi, det er for varmt. Varmen får fugten til at fordampe fra planten, hvilket selvsagt er kritisk, da den i sagens natur ingen rødder har.

Her kan det være en løsning at lave et minidrivhus til stiklingerne ved at trække fryseposer over dem og lukke dem med tape i bunden. Forinden skal jorden vandes godt igennem, og posen holder efterfølgende på fugten. Det vil også være en god idé at lave lidt huller i posen. Ellers kan luftfugtigheden nemlig blive så høj, at der dannes skimmel på planterne. Husk i øvrigt, at de fortsat ikke må få direkte sollys eller for meget varme. En hylde i en kølig garage eller et udhus er en fin løsning, så længe der kommer lys ind.

Hvis de nye stiklinger begynder af få gule blade, kan det være fordi, de har det for varmt.
Plasticposer, som tætnes godt omkring stiklingerne, holder godt på fugten, så de ikke tørrer ud og visner. Husk at lave lidt huller i plasticen.

Stiklinger af vild humle

Som nævnt, kan det være en god løsning at tage stiklinger af humle, hvis planten vokser et sted, man ikke kan komme til at grave. Dette kan være tilfældet, hvis man har fundet en vild humle i naturen, som man gerne vil have med hjem. Det er ikke sikkert, man må grave, der hvor den står, eller måske er det bare for besværligt.

Har man fundet en humleplante i naturen, kan man derfor klippe et par skud af og sætte dem i et glas vand, indtil man kommer hjem. Hvis det skulle blive nødvendigt, kan skuddene fint klar sig i vandet i dagevis, inden de sættes i urtepotter.

Hvis man vil have vild humle fra naturen med hjem, kan det være en god løsning at tage en stikling. Det er nemlig ikke sikkert, man kan komme til at grave efter rhizomerne.
Stiklingerne af vild humle kan holde sig længe, hvis de sættes i vand med det samme. Så du behøver ikke at skynde dig hjem!