• Post category:Humle

Når sommeren går på hæld, og rankerne bugner, er det snart tid til høst af humle. Men hvornår er tidspunktet helt rigtigt, og hvad skal man være opmærksom på?

Uanset, hvad man dyrker, må årets højdepunkt nødvendigvis være høsten. Det er her, frugten af anstrengelserne skal indkasseres, og det er sandhedens time. Er udbyttet lige så stort som forventet, og er kvaliteten i orden?

Når man høster sin humle, er det som bekendt de små grankogle-lignende kopper med det gule lupulin, der skal plukkes, og der er et par ting, som det betaler sig at være opmærksom på, når man høster dem. Det absolut vigtigste – og det, som kan gøre hele forskellen – er, om man vælger det rigtige tidspunkt.

Hvornår er det tid til høst af humle?

I de egne, hvor man dyrker humle professionelt (på den nordlige halvkugle), kan humlehøsten godt være i hus ved midten af september eller allerede i august. Når man dyrker sin humle i Danmark, betyder klimaet dog, at høst af humle nærmere forgår fra midten af september til begyndelsen af oktober.

Humle kræver varme og sol for at modne, og jo mere den får, jo hurtigere går det. I Danmark, hvor sensommeren (ligesom resten af året) kan være noget ujævn, sker modningen derfor i ryk. Er der gråvejr og finregn i tre uger, sker der ikke meget med humlen. Men når det sætter ind med lidt varme, kan humlekopperne være modne efter få dage. Får man så ikke høstet, kommer der måske en ny periode med regn, hvor det er en rigtig dårlig idé at høste. Derfor er det vigtigt, at man jævnligt kigger til sin humle og slår til, når tiden er inden.

Kendetegn ved en moden humlekop

Jo bedre, man er til at ramme det rigtige tidspunkt for humlehøsten, jo højre kvalitet kan man opnå. De modne humlekopper kan kendes ved, at:

  • De knitrer som papir, når man trykker på dem.
  • De springer tilbage til deres normale form, når man trykker dem flade.
  • Det gule lupulin, som sidder inde i koppen, dufter godt af citrus, ligesom det er blevet mørkegult og klistret.

Hvis man er i tvivl, er det ofte bedre at vente lidt længere. Hvis humlen ikke er godt moden, giver den kun ringe smag og bitterhed, ligesom risikoen for uønskede aromaer stiger. Efterhånden som tiden går, begynder nogle af kopperne at blive let gule og brune, men min erfaring er, at dette ikke er et problem, så længe det kun er nogle enkelte områder på nogle af kopperne. Det vigtigste er i første omgang, at lupulinen har nået sit højdepunkt i modningen.

Moden humle
Man kan ikke umiddelbart se på humlen, om den er moden. Man er nødt til at undersøge kopperne nærmere ved blandt andet at trykke på dem.
Modn humle
Det hele handler om det gule lupulin, som sidder inde humlekopperne. Når humlen er moden, vil det være mørkegult og klistret.
Moden humle med brune pletter
Før høst skal humlen være helt moden. Min erfaring er, at det er bedre at vente til, man er helt sikker på, at humlen er moden – også selvom der kommer lidt brune pletter på kopperne.
Modne humlekopper af sorten Svenstrup Citron.
Den danske humlesort, Svenstrup Citron, kort tid før høst.

En ting, man i øvrigt skal være opmærksom på, er, at humlen måske er mest moden i toppen af rankerne. Så når man undersøger, om det er ved at være tid til høst af humle, skal man lige løfte blikket! Man skal også være opmærksom på, at forskellige sorter modner på forskellige tidspunkter, og er ens planter nye, modner de måske heller ikke samtidigt, selvom det er samme sort.

Når humlen høstes

Hvordan, man høster sin humle, afhænger naturligvis af, hvor den vokser. Hvis den er viklet godt ind i et læhegn eller omkring en stolpe, er det ofte nødvendigt at klippe rankerne i mindre stykker for at få dem ned.

Det nemmeste er dog, hvis humlen har klatret op ad en snor, som man bare kan klippe over. Jeg har selv en opsætning, hvor 10 planter har hver sin snor, som har fat i en wire, der er spændt vandret ud mellem to pæle. Når den vandrette wire løsnes, kommer alle planterne ned.

Når rankerne er nede, er det nemmest at plukke kopperne, hvis man skærer rankerne over nede ved jorden og vender dem på hovedet. I den forbindelse klipper jeg rankerne over, så der er ca. 80 cm af planten tilbage. Det giver den mulighed for at samle kræfter efter høsten, så den er klar til en hurtig start til foråret. Når kulden for alvor sætter ind, kan man fint skære planten helt ned.

Humleranke
Hvis humlen vokser op ad en snor, er det nemt blot at klippe snoren, når humlen skal høstes.
Humleplante skåret ned efter høst
Efter humlehøsten klippes planten ned til ca. 80 cm, så den kan samle energi i rødderne og være klar igen til foråret. Senere på året kan man fint skære hele planten ned.

Spild ikke tiden, når humlen er høstet!

Når kopperne er plukket, skal de tørres med det samme. Jo længere, de ligger, jo dårligere bliver kvaliteten, så har man mere humle, end man kan tørre på én gang, kan det være bedre at plukke den af flere omgange end at lade en portion ligge til dagen efter. Det er også vigtigt, at man opbevarer humlen rigtigt, inden tørringen starter, så man fx ikke pakker den i en lukket pose, som holder på fugten. Jeg har god erfaring med at bruge en åben spand med stor diameter.

Hvordan, man kan tørre sin humle kan du læse mere om i dette indlæg. Jeg vil også foreslå at kigge forbi Svadabryg, hvor der er mange tips til blandt andet humlehøst i Danmark.