Interesserer du dig for malt som råvare? Og vil du gerne have en dybere forståelse af dette landbrugsprodukt og samtidigt blive klogere på, hvad forskellige malttyper gør for øllet? Så er det oplagt at supplere din samling af øl-bøger med Malt – A Practical Guide from Field to Brewhouse, som er en velskreven fortælling om ”øllets sjæl”.

Om denne anmeldelse

Fokus i denne anmeldelse er på råvaren og på, hvorvidt bogen giver hjemmebryggeren og evt. mikrobryggeriet teoretisk og praktisk viden om malt, humle, gær eller gruit. Jeg lægger vægt på, om man efter at have læst bogen kan bruge den nye viden i brygningen af øl med lokale råvarer. Forsideillustrationen er venligst stillet tilrådighed af forlaget.

Undertitlen til denne bog – A Practical Guide from Field to Brewhouse – lyver bestemt ikke, for det er uden tvivl en meget praktisk orienteret fortælling om kornets og maltens rejse fra mark til bryggeri. Og selvom turen også når omkring lidt tungere emner som fx kemien bag enzymernes nedbrydning af stivelse under brygningen, og proteinindholdets indvirkning på maltens kvalitet, er det altid med et højere mål for øje: At vise, hvordan viden, håndværk og omhyggelighed baner vejen til øl med stor variation og af høj kvalitet.

Efter en kort gennemgang af maltens grundbegreber finder vi i bogens første del et kig tilbage i tiden, og vi bliver mindet om, at der er sket enorme teknologiske fremskridt inden for både maltning og brygning – men det står også klart, at passionen for malten og det gode øl har eksisteret uforandret i hundredvis af år. Dette spor bliver fulgt op senere i bogen, hvor vi fra tid til anden bliver taget med på rundvisning på store og små malterier. I den forbindelse bliver det i øvrigt tydeligt, at bogen har en ideologisk fod plantet i den spirende craft malting-bevægelse i USA.

Foruden, at bogen som nævnt beskriver nogle af de kemiske processer, der foregår under brygningen, giver den også en let tilgængelig og meget pædagogisk indføring i, hvordan selve maltningsprocessen forløber, og i, hvad der kendetegner malt af høj kvalitet. Samtidig får man et indblik i maltanalyse, så man kan lære at læse de specifikationer, malterierne opgiver.

Bogens gennemgående ”fra jord til bord”-aspekt spiller en ganske fremtræden rolle, og der er fra start til slut fokus på malt som landbrugsprodukt og på håndværket bag. Der bydes i den forbindelse blandt andet på en gennemgang af gamle og nye kornsorter, diagrammer med tværsnit i kerner og beskrivelser af sygdomme. Bogen slutter i øvrigt med en gengivelse af en artikel om hjemmemaltning fra det amerikanske magasin for hjemmebryggere, Zymurgy. En artikel, som er oplagt for hjemmebryggeren, der vil endnu dybere ned i sin hobby, da man ved at følge den beskrevne trin-for-trin-vejledning kan begive sig ud i maltningens kunst derhjemme.

<strong>Malt</strong> Book Cover
Malt A Practical Guide from Field to Brewhouse Brewing Elements Series Forfatter: John Mallett Udgivet: 2015 Forlag: Brewers Publications
Antal sider: 297
ISBN 978-1-938469-12-1

Malt – A Practical Guide from Field to Brewhouse en bred og let tilgængelig bog, som er oplagt læsning for hjemmebryggeren, der gerne vil vide mere om maltens tilblivelse og dens betydning for øllets smag af det lokale terroir. For læseren, der måske er knapt så interesseret i dette aspekt, giver bogen stadig læssevis af relevant viden, og man kan nemt bladre hurtigt gennem de afsnit, der lugter for meget af traktor og grønne gummistøvler.

Luk menu