Opsætning af pæle til humleplanterne

Så fik jeg endeligt etableret pæle til de to humleplanter. Forud for dette var der i hvert fald to store spørgsmål, som jeg havde stillet mig selv: Hvor høj bør en humle-pæl være? Og kan høns egentligt lide humle…?

Når man læser om, hvordan humle bliver dyrket i lande som Tyskland og USA, løber man ind i beskrivelser af planter, som gerne bliver otte meter høje. Jeg vil godt indrømme, at mit ambitionsniveau med Raabryg-projektet er meget højt – men så højt er jeg ikke sikker på, det er i øjeblikket!

Derfor har jeg valgt at sætte pæle op, som er ca. fire meter høje. En højde, som i øvrigt nok passer fint til et villakvarter. Skulle mine planter nå toppen, vil jeg vælge at tage det som en positiv udfordring og undersøge, hvordan jeg kan få etableret endnu højere pæle næste år. Og apropos positiv udfordring; hvordan jeg får høstet humlen – skulle den nå toppen af pælen – er heldigvis noget, jeg har nogle måneder til at finde ud af…

Som man kan se på billedet, har jeg valgt at bibeholde de hegn, som jeg satte op omkring planterne fra starten. Som man nemlig også kan se på billedet, har vi til tider fritgående høns på matriklen – og hvorvidt, de kan lide at nippe til humlen, er et spørgsmål, jeg helt bestemt ikke vil have besvaret på den hårde måde. Så hegnene for lov at blive.

Da jeg satte pælene op, benyttede jeg også lejligheden til at få forbedret jorden omkring humlen. Jeg fjernede således noget af den gamle jord, og erstattede den med noget god kompost.

Pæl til humle_snor
For at få humlen til at “fange” pælene, har jeg sat en snor op mellem planten og pælen. Hvis pælene var blevet rejst, før planterne kom i jorden, kunne dette sikkert have været undgået. Men for ikke at ødelægge humleplanternes rødder var jeg nødt til at sætte pælene ned i en vis afstand fra planterne. Så derfor denne løsning med en snor som “ledetråd”.
Pæl til humle_søm på top
Inden jeg satte pælene op, fik jeg selv det råd at hamre nogle søm i toppen af pælen for at gøre den til en dårlig siddeplads for fuglene. Det er sådan set et ganske relevant råd, for hvem gider at have et par fugle til at sidde lige over ens modne humlekopper og “hygge sig”. Rådet er hermed givet videre…

Læs også

Del dette indlæg

2 thoughts on “Opsætning af pæle til humleplanterne

  1. Hej Anders

   Tak for din kommentar. Jeg er glad for, at du synes om mit indlæg.

   Min erfaring er, at pælene på fire meter kan gå an. Men nogle humlesorter som fx Svenstrup Citron vokser ganske hurtigt selv i det danske klima. Så denne sort kan fint bruge en pæl på fem meter (det vil sige fem meter over jorden). Andre sorter som fx Winge 9 vokser langsommere, men vil stadigt kunne nå toppen på en fire meter pæl. Jeg har desværre ikke erfaring med humlesorter fra USA, Tyskland og England (fx Casade, Fuggles, Target, Admiral, Hersbrucker etc.), men der vil formentligt være stor forskel på, hvor højt de vokser i det danske klima.

   Hvis humlen når toppen for tidligt, vil den blive ved med at vokse, så stænglen flagrer frit i vinden, hvilket ikke er så hensigtsmæssigt. Jo højere, planten har mulighed for at blive,jo mere energi kan den desuden oplagre til at sætte humlekopper med.

   Konklusionen må være, at hvis du vil i gang med humledyrkning, og du alligevel har reglar/ stopler på fire meter (plus 80 til 90 cm til at sætte i jorden), vil det være fint at komme i gang med dem. Skal du ud og anskaffe nye, vil det være oplagt af få nogle, der er længere.

   Det første år med pælene fandt jeg i øvrigt ud af, at humlerankerne meget nemt blæser af dem. Så en bedre løsning er, at lade planten klatre op ad en snor, der er spændt ud mellem jorden og toppen af pælen. Det giver også lidt ekstra klatrelænge til planten.

   Håber, du kan bruge svaret. Du er altid meget velkommen til at spørge ind og naturligvis også til at dele dine egne erfaringer med humledyrkning.

   Med venlig hilsen

   Bent/ Raabryg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *