• Post category:Humle

The Hop Grower’s Handbook er for alle, der tager humledyrkning seriøst. En brugbar, velskrevet og faktamættet rapport fra den yderste front i det nordøstlige USA’s spirende humleindustri.

Om denne anmeldelse

Fokus i denne anmeldelse er på råvaren og på, hvorvidt bogen giver hjemmebryggeren og evt. mikrobryggeriet teoretisk og praktisk viden om malt, humle, gær eller gruit. Jeg lægger vægt på, om man efter at have læst bogen kan bruge den nye viden i brygningen af øl med lokale råvarer. Forsideillustrationen er venligst stillet tilrådighed af forlaget.

Har du to humleplanter i din baghave, eller drømmer du om at genrejse den danske humleproduktion? Uanset hvad, er der noget at hente i The Hop Grower’s Handbook.

Bogen er renset for akademisk sprog og leksikon-stil. I stedet er den skrevet fra en hands-on-vinkel i et flydende og vedkommende sprog. Det er bogen for alle, der vil have mest muligt ud af sine humleplanter.

The Hop Grower’s Handbook kommer hele vejen rundt

Bogen er skrevet af Laura Ten Eyck og Dietrich Gehring. Sammen driver de landbrug og gårdbryggeri i det nordøstlige USA, og humledyrkningen udspringer af deres fælles interesse for både jordbrug og øl. Dermed bunder bogen, der i øvrigt bærer undertitlen The Essential Guide for Sustainable Small-Scale Production for Home and Market, i en interesse – ikke kun for øl – men for øl med lokale råvarer. Samtidigt kommer den så absolut hele vejen rundt om emnet.

Hvordan forbereder man jorden til humledyrkning? Hvad skal humlen klatre op ad? Hvor langt skal der være mellem planterne? Hvordan gøder man? Hvor meget vand skal planterne have, og hvordan høster man forresten afgrøder i fem meters højde?

Ovenstående er blot få af de spørgsmål, bogen giver et klart og altid praktisk anvendeligt svar på. Samtidigt er der gode og informative afsnit om fx skadedyr og sygdomme samt mere tekniske emner som gødningssammensætning, sædskifte og jordbundsanalyse.

For at understrege engagementet i øl slutter bogen med et kapitel om ølbrygning og øllets øvrige råvarer. Brygger man i forvejen, er der nok ikke så meget nyt at hente i dette kapitel. Men for den vordende humledyrker, der ikke kender så meget til malt, gær og ølbrygning, vil det helt sikkert ramme bogens øvrige kapitler fint ind.

Amerikansk inspiration til danske dyrkere

USA er storproducent af humle, og Yakima Vally i den nordvestlige del er i høj grad stedet, hvor det sker. Kigger man på statistik fra Hop Growers of America, blev der i 2016 høstet ca. 20.600 hektar med humle, fordelt over de nordvestlige stater Idaho, Oregon og Washington – altså ingen angivelse af produktion mod øst.

The Hop Grower’s Handbook fortæller historien om humleproduktionen, der forsvandt fra det nordøstlige USA i 1920’erne: Først ødelagde den landsdækkende tørlægning efterspørgslen efter humle, og siden blev markerne angrebet af svampesygdomme. Kun i den nordvestlige del lykkedes det senere at genrejse humlemarkerne; ikke mindst ved at bruge de nye midler til kemisk bekæmpelse af plantesygdomme.

Siden har fokus været på produktionen i de nordvestlige stater, og på deres gård i New York gør de to forfattere deres for at genrejse det tabte mod øst. En svær opgave, når man ønsker at gøre det kommercielt, fordi al forskning, erfaring og markedet i øvrigt tager udgangspunkt i det nordvestlige USA.

Netop derfor er bogen gennemvædet af pionerånd, og læseren bliver både taget med på studietur til de enorme humlemarker i Yakima Vally og indviet i historier om fejlslagne høstmaskiner og væltede humle-pæle.

Den samme pionerånd og entusiasme må siges at være nødvendig, hvis humle igen skal dyrkes i Danmark i mænger, der gør det interessant for vores hjemmelige mikrobryggere. Så selvom der er langt fra USA til Danmark, er der rigtigt meget at hente i The Hop Grower’s Handbook.

Bæredygtig dyrkning af humle

Et andet flot træk ved bogen er det gennemgående fokus på bæredygtig dyrkning af humle. Forfatterne dyrker ikke selv deres humle som certificeret økologisk, men så vidt muligt efter økologiske principper.

Dermed får man som læser mange anvisninger til, hvordan jorden kan gødes og forberedes efter økologiske principper samt, hvordan ukrudt og skadedyr bekæmpes uden store mængde kemi.

Økologi og bæredygtighed er varme emner med mange skarpe meninger for og imod. Jeg er ikke selv uddannet inden for jordbrug, men i min verden rimer lokale råvarer meget tydeligt på økologi og bæredygtighed.

Et vidnesbyrd om øl og lokale råvarer

The Hop Grower’s Handbook er velskrevet, let tilgængelig og meget praktisk anvendelig. For alle, der vil dyrke lidt humle i baghaven eller sætte en større produktion i gang, er den ganske enkelt uundværlig.

Den megen information, bogen præsenterer, kunne sikkert presses ned på mindre plads. Men det ville have været en skam, for bogen har også stor værdi, når den læses som et underholdende og medrivende vidnesbyrd fra to entusiaster, der brænder for humle og øl med lokale råvarer.

<strong>The Hopgrower's Handbook</strong> Book Cover
The Hopgrower’s Handbook The Essential Guide for Sustainable Small-Scale Production for Home and Market Udgivet: 2015 Forlag: Chelsea Green Publishing

The Hop Grower’s Handbook er ganske enkelt en fantastisk kilde til viden og inspiration i humledyrkningen. Selvom bogens hovedfokus er på produktion i større skala, er der også viden, råd og vejledning at hente for håndbryggeren, der bare vil have et par planter i baghaven.