The Craft Maltsters' Handbook

Boganmeldelse: The Craft Maltsters’ Handbook

Malt er rygraden i øl, og mulighederne for at eksperimentere med denne råvare er nærmest uendelige. Måske er du blevet fanget af maltning som “spin-off-hobby” til hjemmebrygning, eller du er i gang med et lille garagemalteri? The Craft Maltsters’ Handbook har svar på dine spørgsmål!

Historien er velkendt: Engang var det danske land oversået med selvforsynende gårde, hvor brygning og maltning var en naturlig del af husholdningen. Men brygningen på gårdene ebbede ud, og den blev i stedet overtaget af de stadigt større bryggerier, som leverede billigt øl af høj kvalitet. Traditionen for både hjemmebrygning og maltning i lille skala forsvandt.

Da ølrevolutionen slog over Danmark ved årtusindeskiftet, skød mikrobryggerier op overalt, og alverdens øltyper blev tilgængelige. Samme fænomen har de oplevet i USA, hvor the craft beer revolution har frembragt tusindvis af mikrobryggerier. I kølvandet på denne udvikling er der også opstået en voksende interesse for lokale råvarer i øl, og som en del af denne bølge også mikromalterier, der betjener de lokale bryghuse.

Til mikromalteriet eller den entusiastiske hobby-malter

The Craft Maltsters’ Handbook, som er udgivet af White Mule Press, er ment som en opslagsbog for indehaveren af et mikromalteri. Men du behøver ikke at have et malteri for at drage nytte af bogen. Der er nemlig også meget godt for hjemmebryggeren, der er gået ombord i maltning som en hobby ved siden af brygningen.

Ølbrygning og maltning har det til fælles, at man kan kaste sig ud i det uden den store viden og stadig opnå gode resultater ved at følge en vejledning. Men hvis man gerne vil eksperimentere og ramme et helt bestemt resultat – og måske det samme resultat hver gang – kræver det mere viden om processen og råvarerne. Her indeholder The Craft Maltsters’ Handbook ingen egentlige vejledninger – men du kan til gengæld finde korte og præcise forklaringer på alverdens ting: Fra udstyr, begreber og processer til kornsorter og kemiske forbindelser.

Et alsidigt opslagsværk

Netop alsidigheden er i øvrigt værd at bide mærke i. Bogen er tydeligvis ikke kun skrevet for at give læseren svar på faktuelle spørgsmål om malt, men også med et klart ønske om at formidle følelsen af at arbejde med et gammelt og ærefuldt hverv. Et hverv, som både kræver, at man har viden og er en dygtig håndværker.

Blandt definitioner på dextrinmalt, stivelse og amylase falder man således også over anekdotiske citater og avisudklip fra 1800-tallet, gamle engelske anvisninger til gulvmaltning og hymner til maltningens kunst! Disse indfald fungerer fint som et krydderi  – men det skal dog nævnes, at der ellers ikke er gjort meget for at peppe bogen op, og at der rent sprogligt heller ikke er arbejdet ret meget med teksten. Det faktuelle er i fokus, hvilket man vel også kan forvente af en håndbog.

Fra USA til Danmark?

Hvis noget er populært over there, er der som bekendt en vis sandsynlighed for, at vi kommer til at møde det her hos os. Og hvor mange hjemmebryggere gennem tiden har gjort hobbyen kommerciel med et mikrobryggeri, er der måske også nogen, der er godt i gang med at malte derhjemme og som drømmer om at opskalere til et egentligt nano- eller mikromalteri.

Og hvem ved: Måske sker der også en lille “malt-revolution” herhjemme med mikromalterier, der kan forsyne mikrobryggerier og hjemmebryggere med lokal malt? Hvis du har planer om at deltage i denne revolution, så vil The Craft Maltsters’ Handbook både give dig viden og inspiration – samt endnu mere blod på tanden.

  • Titel: The Craft Maltsters’ Handbook
  • Forfatter: Dave Thomas
  • Forlag: White Mule Press
  • Udgivet: 2014

Læs også

Del dette indlæg

Skriv et svar