Tag stiklinger af humle

Efter lidt øvelse er det ikke svært at tage stiklinger af humle. Med den rigtige metode kan man opformere ganske mange nye humleplanter, hvis man begynder tidligt i sæsonen. Vil man opskalere sin humleproduktion, afprøve nye sorter eller forære planter til ølinteresserede venner, kan stiklinger være en god løsning. Fordelen ved stiklinger er, at man […]

Cover til The Hop Grower's Handbook

Boganmeldelse: The Hop Grower’s Handbook

The Hop Grower’s Handbook er for alle, der tager humledyrkning seriøst. En brugbar, velskrevet og faktamættet rapport fra den yderste front i det nordøstlige USA’s spirende humleindustri. Har du to humleplanter i din baghave, eller drømmer du om at genrejse den danske humleproduktion? Uanset hvad, er der noget at hente i The Hop Grower’s Handbook. […]

Gærbank med reagensglas i rack.

Gem din gær – sæt den i banken!

En gærbank kræver lidt laboratorieudstyr og en kvart hylde i køleskabet. På denne måde kan man gemme gærstammer i årevis. Som det fremgår, ynder jeg at jagte lokale gærstammer, som jeg kan bruge til ølbrygning. Jeg har i øjeblikket otte kulturer, som jeg har indsamlet i min have og i naturen. Den ældste er efterhånden […]

Hvorfor jagte ølgær i naturen?

Det kræver både tid og udstyr at finde ølgær i naturen – og måske vil man som håndbrygger hellere bruge tiden på rent faktisk at brygge øl. Så hvorfor skulle man kaste sig ud i det? Min jagt på gærstammer har gennem årene krævet investering i en del remedier, ligesom den fortsat lægger beslag på […]

Hvordan gik det forresten med humlen fra sidste år?

Jeg skylder stadig at følge op på, hvad der kom ud af sidste års humlehøst. Når man tager mine planters unge alder i betragtning, var jeg tilfreds med mit udbytte. Desværre afslørede det færdige resultat, at jeg stadig har meget at lære om både dyrkning og høst af humle. Jeg havde ikke forventet, at 2015 […]

The Craft Maltsters' Handbook

Boganmeldelse: The Craft Maltsters’ Handbook

Malt er rygraden i øl, og mulighederne for at eksperimentere med denne råvare er nærmest uendelige. Måske er du blevet fanget af maltning som “spin-off-hobby” til hjemmebrygning, eller du er i gang med et lille garagemalteri? The Craft Maltsters’ Handbook har svar på dine spørgsmål! Historien er velkendt: Engang var det danske land oversået med […]

Hvorfor lave sin egen malt?

Malten giver både fylde og sjæl til øllet – og måske rummer den i virkeligheden det største potentiale, når der skal laves spændende og særegne bryg med lokale råvarer. Så hvorfor ikke åbne døren til de mange muligheder, tage udfordringen op og prøve at lave malt derhjemme? Inden for vinens verden handler det ofte om […]

Boganmeldelse: First Steps in Yeast Culture

First steps in Yeast Culture har mere end 20 år på bagen. Men denne bog ældes med ynde, og de mange illustrationer og enkle vejledninger gør den uvurderlig for råvare-entusiasten, der enten har eller gerne vil have sit eget gærlaboratorium derhjemme. Det vrimler med bøger om gær til ølbrygning. Samtidigt flyder magasiner som Brew Your […]

Brygning af øl med egne gærstammer

Hvor spændende, det end er at jagte gærstammer i naturen samt at opformere og isolere dem, må vi ikke glemme, hvad det egentligt handler om: At brygge øl med lokale råvarer. Her beskriver jeg nogle af mine erfaringer med brygning af øl med egne gærstammer. Bryggeprocessen er den samme, hvad enten jeg brygger “almindelige” øl, […]